fbpx

4014042 1300

Oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Evropi usljed lošeg kvaliteta vazduha tokom 2016. godine, objavila je Evropska agencija za okolinu.

U izvještaju se navodi da je skoro svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje. “Zagađenje vazduha trenutno je najvažniji rizik iz okoline po ljudsko zdravlje”, naglašava se u izvještaju.

Stručnjak EEA za kvalitet vazduha Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u evropskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo. “Još nismo dostigli standarde EU i daleko smo od toga da dostignemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Ortiz.

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procijene stepen prisustva štetnih čestica u vazduhu, posebno u urbanim područjima, i da preduzmu mjere ako su pređena određena ograničenja.

Evropska unija je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama nakon što je najviši sud evropskog bloka u junu presudio da gradovi treba da preduzmu mjere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umjesto da se u obzir uzima prosječna vrijednost u nekom regionu.

Onečišćenje zraka šteti zdravlju ljudi i okolišu. U Evropi su se znatno smanjile emisije brojnih onečišćivača zraka tokom proteklih desetljeća, što je dovelo do poboljšane kvalitete zraka u cijeloj regiji. Ipak, koncentracije onečišćivača zraka su još previsoke i problemi kvalitete zraka nisu uklonjeni. Značajan udio evropskog stanovništva živi na područjima, pogotovo u gradovima, gdje se prekoračuju standardi kvalitete zraka: onečišćenje ozonom, dušičnim dioksidom i lebdećim česticama ozbiljne su prijetnje zdravlju. Nekoliko je zemalja prekoračilo jednu ili više graničnih vrijednosti emisija iz 2010. godine za četiri velika onečišćivača zraka. Stoga je smanjenje onečišćenja zraka i dalje važno.

Zagađenje zraka je problem na lokalnoj, panevropskoj i globalnoj razini. Onečišćujuće tvari u zraku ispuštene u jednoj zemlji mogu atmosferom dospjeti u druga mjesta, gdje mogu uzrokovati ili doprinijeti lošoj kvaliteti zraka.

Lebdeće čestice

Lebdeće čestice, dušični dioksiden i prizemni ozonen danas se smatraju trima zagađujućim tvarima koje najviše utječu na ljudsko zdravlje. Izloženost tokom najveće koncentracije i dugotrajna izloženost ovim onečišćujućim tvarima ovise o težini utjecaja, od narušavanja respiratornog sistema do prerane smrti. Oko 90 posto stanovnika evropskih gradova izloženo je zagađenim tvarima u koncentracijama iznad razina kvalitete zraka koje se smatraju štetnim po zdravlje. Naprimjer, procjenjuje se da sitne lebdeće čestice (PM2.5) u zraku skraćuju očekivanu dužinu života u EU za više od osam mjeseci.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5