fbpx

Island problemi sa turistima influenserima 975164904

Sa preko 10 miliona fotografija Islanda objavljenih na društvenoj mreži Instagram, Island spada u jednu od najfotogeničnijih i najpopularnijih destinacija, koju sada turisti ugrožavaju svojim ponašanjem zarad objava na društvenim mrežama.

Nordijska zemlja je već dugo nosilac titule - „Najinstagramičnije destinacje”, a lokalno stanovništvo ogorčeno je zbog ponašanja nepromišljenih turista, koji zbog dobre fotografije za instagram narušavaju mir i bezbednost.

Nedavno je jedan od turista na Islandu oštro osuđen od javnosti zbog toga što je u iznajmljenom automobilu vozio van puteva, nakon čega je završio zaglavljen u ilovači. Vožnja van puteva je strogo zabranjena na Islandu zbog ugrožavanja divljih životinja i njihovog prirodnog staništa, a policajci su ovaj prizor putem fotografija podelili na društvenim mrežama.

Problematično ponašanje turista je eskaliralo formiranjem stranica na fejsbuku i instagramu posvećenih kritici nepromišljenih akcija posetilaca. Društvene mreže dokumentuju ponašanje gde turisti piju i voze, sede na glečerima, gaze po mahovini, krše ograničenja za posete na određenim turističkim lokacijama i snimaju dronovima divlje konje.

Mnogi instagram insluenseri dolaze na Island bez da su se prethodno upoznali sa pravilima ove zemlje, odnosno prihvatljivim i neprihvatljivim ponašanjem. „Čini mi se da je sada sve podređeno instagramu i pravljenju savršene objave. Nigde na svetu nisam videla toliko glupog i nepromišljenog ponašanja turista, kao što je to slučaj na Islandu”, rekla je fotografkinja iz Rejkjavika, Mišelina Okreglička, za BBC News.

Na informativnim tablama, namenjenim turistima, širom Islanda istaknuta je lista odgovornog ponašanja, gde je objašnjeno zbog čega je mahovina u ovom području važna i zašto je bitno držati se kolovoza. Takođe, na aerodromima je uvedeno polaganje zakletve svih koji uđu u zemlju, da će je ostaviti onakvu kakvu su je zatekli.

Vodič za fotografe, Pal Jokul Piterson podelio je instagram influensere na „dobre” i „loše”. Pod lošima smatra one koji propagiraju kršenje pravila , na primer, tako što pokazuju ostalima da je u redu i ako vozite van puteva na Islandu. Dobri influenseri, na primer, na svojim fotografijama ne taguju mesta koja ne pripadaju listi utvrđenih turističkih atrakcija, i na taj način štite njihovu prirodu.

U rasprostranjeno neprihvatljivo ponašanje ubraja se penjanje po ogradama koje se nalaze na ivicama litica, samo zarad „dobrog selfija”.

Primer kako uticaj društvenih mreža može dovesti do sve zastupljenijeg fenomena „zagađenosti turistima” je Fjadragljufur kanjon, turistima poznat po spotu mlade muzičke zvezde Džastina Bibera, nakon čega su vlasti morale da zatvore područje za posete, isprva privremeno, a zatim je odluka o zatvaranju za posete produžena.

Lokalno stanovništvo naročito izdvaja fotografe koji ističu ljubav prema prirodi - da li je svojim fotografijama i promocijom na društvenim mrežama zapravo štite ili doprinose njenom uništavanju?

www.nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3