fbpx

makovi

Crveni mak, biljka nježnog cvijeta i jarke boje, opjevana u mnogim pjesmama, simbol borbe i otpora, ispričana u mnogim legendama.

Krajem maja i početkom juna divlji, poljski makovi u punom cvatu, energičnom crvenom bojom, po livadama prkose vjetrovima. Očaravajući prizor ostravlja zadivljenim svakog prolaznika; tako krhka biljka odolijeva naletima strujanja zraka i ljupko leluja u tom plesu zaigranog vjetra.

Makove je antologijski opjevao kanadski vojni doktor, John McCrae, a njegova je pjesma U flandrijskim poljima (In Flanders fields) prerasla u najpoznatije pjesničko djelo s tematikom Prvog svjetskog rata te predstavlja svojevrsnu himnu Dana sjećanja koji se obilježava u zemljama Commonwealtha. Pjesmu je napisao nakon što je njegov ratni drug, poručnik Alexis Helmer poginuo tokom druge bitke za belgijski Ypres. Ondje je njemačka vojska, koristeći iperit, izvela jedan od prvih hemijskih napada u istoriji ratovanja.

Crveni makovi, pjesma Mihovila Pavleka Miškine, književnika i političara, člana tadašnje Hrvatske seljačke stranke, malo kome nije poznata. Bilo u onoj klasičnoj ili kakvoj popularnoj izvedbi.

Još jedna pjesma u kojoj su otpjevani makovi je pjesma Where Have All the Flowers Gone?, američkog pjesnika Petea Seegera, nastala 1955. godine. poslije su je otpjevale umjetnice Marlene Dietrich i Joan Baez.

Marlene Dietrich je pjesmu izvela 1962. godine na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Legenda o maku

Legenda je povezana s rođenjem maka.
Kaže se da je jednog dana, u junu, Proserpinu, prelijepu kćer Zeusa i boginje Zemlje, dok je brala cvijeće na sicilijanskoj livadi, oteo Had, bog podzemlja, koji ju je želio učiniti svojom ženom. Kad je njena majka Demetra saznala da će joj kći ostatak svog postojanja provesti u podzemlju, bila je očajna i potrčala tražiti pomoć od Zeusa, ali on nije ništa učinio, čak je pokušavao potaknuti zajednicu njene kćeri koja će postati kraljica.

Demetra je u bolovima odlučila da se više neće baviti Zemljom. U tom je trenutku Zeus, zabrinut zbog smrti bića, uvjerio Hada da dozvoli Proserpini da se vraća najmanje šest mjeseci svake godine.

Tako je bilo i legenda kaže da kad se kraljica vrati na zemlju, makovi cvjetaju svojom crvenom bojom, podsjećajući boginju na strast mladoženje koji je čeka u podzemlju.

Simbolika maka

Prema drevnim Grcima, mak je bio simbol zaborava i sna jer je sam Morpheus predstavljen s buketom maka u ruci. Ali mak je i simbol utjehe koju Demetra pronalazi, nakon odlaska njene kćeri u podzemni svijet.

Za stare Rimljane cvijet je simbol boginje Ceres prikazan s vijencima, dok je u srednjem vijeku povezan s Kristovom žrtvom i stoga je nastavljen na mnogim freskama.

Autor: Impuls

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU