fbpx

polarna lisica 2

Nemaju problema s hladnoćom jer im je krzno deblje i od krzna polarnog medvjeda. 

Autor: Impuls

Polarna lisica je vrsta lisice nastanjena na arktičkim oblastima Sjeverne hemisfere. Poznata je i kao arktička lisica. Smatrana je jedinim predstavnikom svoga roda, ali je nakon urađene DNK analize zoološki svrstana u porodicu pasa.

Posebne su po tome što im se, zavisno o godišnjim dobima, boja krzna mijenja.

Arctic Fox Summer

Polarna lisica ljeti

Ljeti, kad nema snijega, krzno im je smeđe boje pa se bolje kamufliraju u prirodi. Kada nastupi zima, dođe do nove promjene krzna, te im krzno prelazi u bijelu boju. Nemaju nikakvih problema s hladnoćom jer im je krzno deblje i od krzna polarnog medvjeda.

Polarne lisice su nomadi. Zimi prelaze velike udaljenosti u potrazi za hranom. Jazbinu prave u snijegu i dok spavaju moguće je im se približiti jer tada ništa ne čuju.
Ljeti se stacioniraju na jednom mjestu, zbog reprodukcije. Porodica polarnih lisica sastoji se od roditelja, odraslih jednogodišnjih ženki i legla tekuće godine. Inače, porodice polarnih lisica žive odvojeno, ali takođe mogu formirati koloniju sa drugim porodicama koje se raspadaju dolaskom hladnog vremena.

Arctic fox

Mladunci polarne lisice, foto: BJORN ANDERS NYMOEN/National Geographic

Ponekad se znaju pridružiti polarnim medvjedima u potrazi za hranom. Uglavnom jedu leminge ali jedu i zečeve, ptice i jaja.

polar bear fox Steven Kazlowski 570x375

polarna lisica 4

polarna lisica 3

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU