fbpx

najredje zivotinjske vrste 1644838468

Ostrvska država u zapadnom dijelu Tihog okeana, Filipini, dom je velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta. Na više od 7600 ostrva rastu primjerci 5 procenata svih biljaka koje postoje na svijetu. Takođe, skoro polovina životinja koje nastanjuju ova ostrva ne mogu se vidjeti nigdje drugdje u svijetu, a svako ostrvo karakterišu različite vrste.

Uslovi života na ostrvima podstiču nastanak novih vrsta ili razvoj i podjelu određene vrste na nekoliko novih. Međutim, i ovaj ekološki raj je ugrožen uništavanjem staništa, njihovom fragmentacijom i pretvaranjem u obradive površine. Više od 700 autohtonih vrsta suočava se sa prijetnjama od izumiranja. U vrijeme globalne pandemije situacija se pogoršala, jer su organizacije za očuvanje prirode zabilježile povećanje ilegalnog ribolova i sječe rijetkih biljaka.

Ipak, napori za očuvanje staništa i biodiverziteta na Filipinima daju rezultate. Kroz nacionalne parkove i održivi turizam prikupljaju se sredstva namjenjena finansiranju društava za zaštitu prirode. U fokusu njihovih aktivnosti nalaze se neke od najrjeđih životinja na svijetu. Predstavljamo vam rijetke i simpatične vrste koje se mogu vidjeti samo na Filipinima.

Filipinski tarzijer

Filipinski tarzijer (ili avet) je drugi najmanji primat na svijetu. Prvi put je opisan 1894, ali jedna njegova osobina do nedavno je bila misterija. Kada bi naučnici uhvatili neki primjerak ove vrste, dešavalo se da životinja otvori usta kao da zavija, ali ne bi ispustila nikakav zvuk.

Ovakvo ponašanje je bilo posebno čudno jer su do tada zabilježeni razni zvukovi koje tarzijeri proizvode – od prodornog piska do nježnog zvuka poput pjesme ptica. Misterija je rješena 2012. godine kada su naučnici ustanovili da filipinski tarzijeri komuniciraju putem ultrazvuka, odnosno zvukova visokih frkvencija koje ljudsko uvo ne može da čuje.

tarzijer filipini 1608298690

Sa svojim velikim žućkastim očima i ušima poput slijepog miša, tarzijeri su noćni lovci. Zanimljivo je da se nakon lova uvijek vraćaju na isto drvo, što ih zapravo može dovesti u opasnost. Na ostrvu Bohol se nalazi rezervat gde se Filipinska tarzijer fondacija bori za očuvanje ove skoro ugrožene vrste.
 
Tamaru
 
Filipinci smatraju da je tamaru jedna od najljepših i najpopularnijih životinja na svijetu. Ipak, van FIlipina malo ko je uopšte čuo za ovu životinju. Tamaru je jedina autohtona vrsta goveda na Filipinima koja živi isključivo na ostrvu Mindoro.
 
tamaru filipini 0209536014
 

Odlikuje ih sjajna crna dlaka i rogovi pozicionirani unazad. Iako je visok oko jednog metra, tamaru je prava divlja životinja koja je spremna da napadne svojim rogovima ukoliko osjeti prijetnju. Nažalost, meso ove žvotinje je veoma cjenjeno pa je često žrtva krivolova. Bolesti koje se javljaju kod drugih vrsta stoke takođe predstavljaju opasnost za tamarua. Tamaru je kritično ugrožena vrsta sa samo 600 jedinki preostalih u divljini.

Filipinski krokodil
 
Filipinski krokodil je najrjeđa vrsta krokodila na svijetu. Odrasle jedinke dostižu dužinu od 1,5 metara i jedva prelaze 13,5 kilograma, što ih čini i jednom od najmanjih vrsta krokodila. Omiljena hrana su im puževi i pacovi, dvije vrste koje na Filipinima donose puno štete poljoprivrednicima. Stoga, ova endemska vrsta pomaže uzgajivačima u kontroli populacije štetočina na pirinčanim poljima.
 
krokodil filipini 1548203333
 
Na zemlji je ostalo između 92 i 137 odraslih jedinki filipinskog krokodila. Ova kritično ugrožena vrsta često strada jer mnogi ljudi vjeruju da predstavlja prijetnju po život stoke ili njih samih.
 
Filipinski orao
 
Ova grabljivica bjeličastog stomaka i jedinstvene čupave krune od perja smatra se nacionalnom pticom Filipina. Hrani se majmunima i danas je skoro nemoguće vidjeti je u divljini jer je preostalo oko 400 odraslih parova ove vrste. Program zaštite filipinskog orla počeo je 1970-ih godina i od tada je spašeno 86 ptica.
 
orao filipini 1060404536
 

Faktor koji ima najveći uticaj na smanjenje njihove populacije je deforestacija. Samo jednom odraslom paru potrebno je između 40 i 110 kilometara kvadratnih za njihov dom u sezoni parenja, kao i visoka stabla za svijanje gnijezda i polaganje jaja. Međutim, samo 35 procenata filipinskih šuma je još uvijek netaknuto.

Dugo se mislilo da je ova vrsta blizak srodnik drugih velikih orlova kao što je južnoamerička harpija ili afrički krunasti orao. Međutim, DNK studije su pokazale da se filipinski orao znatno razlikuje i da predstavlja zasebnu kategoriju.

 

nationalgeographic.rs

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU