fbpx

dostoprimechatelnostigruzii 9A2B028A

Prometejeva pećina locirana je u Kutaisiju, drugom po veličini gradu u Gruziji. Ova 1.6 kilometara duga pećina otkrivena je 1984. godine, ali dugo nije bila otvorena za turiste.

Godine 2010. pećinu je posetio gruzijski predsednik Mihail Sakašvili gde je doneo odluku da se ovo mesto otvori za posete. Ime Prometejeva pećina odabrao je predsednik lično jer postoji verovanje da je mitološki junak Prometej okovan negde u okolnim planinama. Prema predanju, Prometej je uspeo da razbesni Zevsa tako što je ukrao vatru bogova koju je nameravao da iskoristi za stvaranje čoveka i zbog odbijanja da kaže Zevsu koje njegovo dete će ga svrgnuti. Zevs je zbog toga naredno svojim slugama da odvedu Prometeja na Kavkaz gde će ga vezati za stene i ostaviti džinovskim pticama da mu kljucaju jetru.

Prometejeva pećina poseduje divan niz stalaktita, stalagmita, okamenjenih slapova i pećinskih bisera. Takođe, ovde je moguće pronaći i podzemne reke i jezera, a turističke agencije nude obilazak pećine iz čamaca, ploveći po jednoj od podzemnih reka. Za još prijatniji osećaj tokom obilaska pobrinuli su se dizajneri iz Nemačke koji su se potrudili da unutrašnjost pećine osvetle najrazličitijim bojama koje, praćene zvučnim efektima, čine da se osećate kao u nekom naučnofantastičnom filmu. Temperatura u pećini tokom cele godine iznosi 14 stepeni Celzijusa, pa tako daje prijatan osećaj i tokom letnjih i tokom zimskih meseci.

gruzija prometejeva pecina

prometejeva pecina 2

prometejeva pecina gruzija

prometejeva pecina

kafenisanje.rs

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU