fbpx

Mars

Gilbert Levin, glavni istraživač u eksperimentu NASA, u okviru kojeg su na Mars poslate sonde “Viking“ 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu Scientific American tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Crvenoj planeti.

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju.

– Čini se da smo odgovorili na to pitanje – navodi Levin u članku.

U okviru eksperimenta, “Viking“ je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka. Ukoliko bi reakcija bila izmjerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije. Baš to se i desilo, tvrdi Levin.

Međutim, drugi eksperimenti nisu uspjeli da otkriju organski materijal, a NASA nije uspjela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni.

Odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umjesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

– NASA je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja “Vikinga”, nijedna naredna sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života – apostrofirao je Levin.

CNN

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU