fbpx

2klizno

Svakog jutra rijeke ljudi u svjetskim gradovima putuju na posao i na kraju dana vraćaju se kući.

Šansa da se stvari rade drugačije je za mnoge nedostižan san. Ali, u Finskoj, to je stvarnost. Ona je godinama na čelu fleksibilnog rada.

Od sredine 90-ih, Zakon o radnom vremenu omogućava Fincima da prilagode svoj radni dan započinjući ili završavajući tri sata ranije ili kasnije.

Fleksibilnost je od tada postala dio kulture. Prema globalnom istraživanju iz 2011. godine, devet od 10 finskih kompanija nudi svojim radnicima fleksibilnu mogućnost rada.

Sada ideja ide korak dalje. Novo zakonodavstvo, koje će stupiti na snagu početkom 2020. godine, učiniće prosječnu radnu sedmicu od 40 sati još fleksibilnijom.

Zaposleni će moći barem polovinu svog rada odlučiti kada i gdje će raditi. Osim što mogu da prilagode svoj posao obavezama prema djeci ili treningu, većina radnika koji rade s punim radnim vremenom moći će da nagomila slobodne dane i da ih iskoristi za produženi odmor.

Dnevni izleti u grad mogli bi da postanu nepotrebni jer nova pravila omogućavaju rad na daljinu.

Rad na daljinu ima brojne prednosti, čak i ako predstavlja neke izazove za koordinaciju.

Omogućuje kompanijama da privuku talentovane zaposlene koji žive u udaljenijim područjima. A studije pokazuju da omogućavanje ljudima da uklope poslovne obaveze s privatnim povećava produktivnost.

Bankar.me

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU