fbpx

Tonino Picula AA

Hrvatski evroposlanik i član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Tonino Picula od Savjeta minista BiH očekuje ozbiljan pristup rješavanju nagomilanih problema.

Ocjenio je da je novi Savjet ministara izrazito, kako kaže, politički heterogen i da u tom smislu treba zadržati određen nivo opreznosti jer to može biti i razlog nestabilnosti u vrijeme krize.

Za visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaje RS Kristijana Šmita kaže da je političar koji "čvrsto stoji na zemlji", koji unutar Evropske unije ima podršku političara koji "poznaju realnu političku sliku u BiH".

Komentarišući Šmitove odluke o nametanju izbornog zakona tokom izborne noći u oktobru prošle godine, Picula kaže da Šmit zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu.

"Tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam da mjenja Dejtonski sporazum", rekao je evropski parlamentarac iz hrvatske SDP.

Prema njegovim riječima BiH ima mogućnost da se okrene problemima koji je opterećuju.

"Mislim da je ovo Vijeće ministara koja ima šansu da izbjegne greške svih onih prije njih, kako bi se BiH ipak mogla kvalifikovati za drugi krug politike proširenja", kaže Picula.

Smatra da je američki uticaj u BiH i dalje jači od evropskog.

"SAD i EU će morati da nađu način kako da sinhronizuju poteze. Jedna vrsta političke operative u BiH ne smije biti kampanjska, nego stalna", rekao je Picula za RTV Herceg-Bosna.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2