fbpx

Srebrenica20zlato20 20Bektic20Mirela1

Foto: BHRT/Mirela Bektić

Na području opštine Srebrenica pronađeni su tragovi zlata, tvrde iz kompanije "Drina Resurs". Geolozi podsjećaju da se radi o dijelu zemlje koji je još od Rimskog perioda poznat po rudnom bogatstvu, eksploataciji srebra, zlata, cinka, olova, antimona.

Ove godine izvršena su istraživanja na tri lokacije. Jedna od lokacija je ova Brežani, gdje je, kako kažu, pronađeno zlato, a u narednoj godini planirano je 10.000 bušotina kada će, kažu iz firme, imati i više informacija.

Iz firme koja posluje u okviru kanadske kompanije navode da su tragovi zlata pronađeni na dubini od oko 80 metara.

ALEKSANDAR MIŠKOVIĆ, direktor kompanije “Drina Resurs”

„Nadamo da ćemo doći do te tačke kada možemo govoriti o ležištu, okoncentraciji i količini rude. Međutim, do toga predstoje još najmanje dvije godine detaljnog rada na samom lokalitetu.“

Olovni i cinčani sulfidi su karakteristični za rejon Srebrenice. Uz njih sepojavljuju dodatne mineralizacije poput pirita, ali i koncentracije zlata, pojašnjava geolog.

ELVIR BABAJIĆ, geolog

„Detektovana je znači koncentracija, ali da bi se krenulo u ekonomski opravdanu eksploataciju, potrebno je da se definišu i količine, na kojoj je dubini, pa se na osnovu toga rade određene studije ekonomske opravdanosti eksploatacije.“

KEMAL GUTIĆ, dekan Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli

„Mi moramo za nove generacije istražiti područje, pripremiti da oni znaju u da u tom trenutku kada to na tržištu bude komercijalno isplativo, da tačno znaju gdje se šta nalazi.“

Iz kompanije dodaju da će nastaviti istraživanja na širem području Srebrenice.

NERMIN ALIVUKOVIĆ, stručni savjetnik za ekonomski razvoj Općine

"Srebrenica tu vidi svoju šansu za ekonomski razvoj i bolje sutra za sve stanovnike koji ovdje žive.“

Iz "Drina Resursa" negiraju bilo kakvu povezanost sa firmom "Rio Tinto", čija istraživanja su pokrenula proteste građana u Srbiji.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5