fbpx

Neum protest

U Neumski akvatorij jutros je tačno u 7 sati uplovio kruzer "Bolette" dužine 237 metara. Ovaj brod je najveći kruzer koji je uplovio u historiji morskog akvatorija BiH, a ujedno je prvi brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Naša ekipa je na licu mjesta gdje smo se uvjerili, a što nam je potvrđeno i u Lučkoj kapetanija Neum da se ovaj kruzer usidrio na sredini Neumskog zaljeva.

Mjere kontrole
Tu je i jedinica Granične policije BiH Neum koja obavlja propisane mjere kontrole.

Praktično, sve do zadnjeg trenutka bilo je neizvjesno hoće li ovaj kruzer koji se pod zastavom Bahama nalazi na kružnom putovanju i na čijih je 12 paluba više od 1000 britanskih turista uploviti u Neum.

S prvom najavom o tome da će uploviti u Neum, a što je naš portal prvi objavio, krenule su reakcije dijela turističkih radnika, ali i predstavnika vlasti.

Tako je predsjednica Općinskog vijeća Neum, Daniela Matić navela da će ovaj kruzer narušiti ekosistem.

Inače, nakon uplovljavanja kruzera je na plaži hotela Zenit održan mirni protest mještana Neuma. S njih pedesetak je bio i načelnik Neuma, Dragan Jurković, koji je kazao da se ovaj skup mještana s pravom organiziran a da će im on uvijek davati podršku.

Turističko mjesto
- Tražit ćemo ko je dao saglasnost za uplovljavanje broda znajući za zaključke Predsjedništva BiH iz 2014. godine da je zabranjeno uplovljavanje bilo kakvog borda u Neumski zaljev. Neum je turističko mjesto koje živi od turizma i ovakve brodove ne želimo. Mislim da nikome nije u interesu dolazak brodova u Neumski akvatorij i vjerujem da se to neće više ponavljati. Brod će se tu zadržati 15-tak sati i svi koji se razumiju u to znaju kako ovakvi brodovi održavaju ravnotežu, da im propeleri moraju biti stalno uključeni, da su tu naslage mulja tako da se bojimo da će biodiverzitet biti ugrožen. Da smo bili ranije upoznati, reagirali bi zasigurno na drugačiji način - kazao je Jurković.

Dodao je da su upoznati sa informacijom o tome da će dio putnika s broda ostati u Neumu tokom dana te da će ih zasigurno ako se odluče pohoditi ovo mjesto srdačno dočekati.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3