fbpx

Johan Zatler bb

Savjet ministara EU produžio je na još dvije godine mandat specijalnom predstavniku Evropske Unije u Bosni i Hercegovini Johanu Satleru. Hoćemo li nakon još jednog Satlerovog mandata biti korak bliže Evropskoj uniji?

Naime, Johan Satler je prvi put imenovan osmog avgusta 2019. godine, sa zadatkom da doprinese postizanju ciljeva kao što je kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja. Zadatak mu je osigurati stabilnu, održivu, multietničku i ujedinjenu zemlju, koja sarađuje sa svojim susedima, kao i podržati da Bosna i Hercegovina ide sigurnim koracima ka članstvu u Evropsku uniju.

Bivši ambasador BiH u Briselu i ekonomista Draško Aćimović objašnjava da Satler ima tešku zadaću da pokrene vladajuće političare da naprave korake prema EU, koje oni ne žele. To su vladavina prava, uvođenje reda u javne nabavke, koje su, kaže Aćimović, leglo kriminala, kao i ekologija, o kojoj oni tek ne žele da govore, jer je BIH već dugo tajno skladište svih vrsta otpada, od hemijskog do medicinskog i drugog.

– Ambasador pokušava da nađe nekakav balans, ali to za sada ne ide u pravcu kojem bi trebalo, jer vladajući ne cijene ništa što je EU uradila za BIH, ako oni nisu imali od toga ličnu korist. EU je najveći trgovački partner BiH i najveći donator pomoći u svim poljima, od infrastrukturnih projekata, preko zdravstva do obrazovnih i drugih projekata. Definitivno sistem „mrkve bez štapa“, koji je korišćen, ne funkcioniše – kaže Aćimović za Srpskainfo.
Tvrdi da se neće ni u naredne dvije godine napraviti nikakvi pomaci prema EU ako ostane vlast koja se održava na tenzijama i blokadama.

– Takav sistem vladavine je napravio BiH zvanično najsiromašnijom zemljom u Evropi i drugom najkorumpiranijom. Takav sistem vladavine je potpuno neprihvatljiv za EU i Evropa će ulaskom Hrvatske u Šengen ostaviti BIH još više izolovanu. Ako misija EU u BiH želi da napravi nešto korisno, onda je to stvaranje kontrolne grupe od strane domaćih i stranih pravnika, ekonomista i drugih, koja će pratiti tokove pomoći i sredstava koji ulaze iz Evrope u BiH i nestaju kao u Bermudskom trouglu – jasan je Aćimović.

Tvrdi da misija EU zna još od prošle godine za taj predlog i posljednji je trenutak da se to pokrene.

– Jer, ostaviti hamburger pred buldoga, kako reče davno jedan austrijski političar, a očekivati da ga neće pojesti, više je nego naivno u zemlji gde su kriminal i korupcija postali stil života – zaključio je Aćimović.
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je nedavno da je BiH spremna da bude dio “mini Šengena” i svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja zemalja Balkana. On je istakao da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o “mini Šengenu”.

– Saglasni smo da saradnja bude unapređena, pogotovo u infrastrukturi, jer ako je ona loša teško je imati kvalitetnu ekonomsku saradnju – rekao je Tegeltija novinarima.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1