fbpx

Narodna skupstina RS

Nakon što skupštinska većina nije podržala zahtjev narodnog poslanika iz Kluba SDS, Nebojše Vukanovića, za smjenu predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića, Vukanović je poručio: „Narodna skupština Republike Srpske nikad nije bila na nižim granama“.

Naime, on je optužio Čubrilovića da je zaposlio u ovoj instituciji Đorđa Todorovića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Todor Veliki ili Todor Obdareni. Ovo je događaj koji je, tvrdi on, potvrdio ranija uvjerenja da Narodna skupština gubi svoj dignitet i da svako radi šta hoće, pa između ostalog i zapošljava mimo konkursa.
 
– Takvim ponašanjem, gdje nas tjeraju da donosimo važne odluke, a da se te odluke stavljaju u ladicu, da se ne poštuju, i korišćenje NSRS za promociju jedne partije, oduzimanje riječi, kršenje prava, poslovnika, sprečavanje bilo kakve rasprave, pokazuje da je Narodna skupština na najnižim granama i po parlamentarizmu – ocijenio je Vukanović za Srpskainfo.
Narodna poslanica Jelena Trivić (PDP) izjavila je za Srpskainfo da je skupštinska većina odavno pokazala da će odbiti svaku inicijativu koja dođe od opozicije.
 
– Ne vjerujem ni da su se uputili o čemu je riječ. Oni automatski glasaju, bez razmišljanja o posljedicama. Tako gledam i na ovo današnje glasanje. Od predsjednika Skupštine sam očekivala u najmanju ruku neko objašnjenje, radi javnosti i digniteta Skupštine. Ono je izostalo – kazala je Trivićeva.
Pored poslanika koji trebaju da čuvaju ugled Narodne skupštine Republike Srpske, to su svakako i njeni zaposleni, a posebno oni koji su na privremenom radu. To je tema o kojo se trebalo rasporavljati ako želimo da sačuvamo dignitet Narodne skupštine. Izjavio je ovo za Srpskainfo, poslanik iz Kluba SDS Davor Šešić.
 
– Ako to nije tema za sjednicu NSRS, onda je za kolegijum Narodne skupštine. Trebao se naći način kako da se ispoštuje zahtjev gospodina Vukanovića, koji je samo imao dobru namjeru, a to je da sačuva dignitet Narodne skupštine – rekao je Šešić.
Odbacivanje inicijative narodnog poslanika Vukanovića ne treba da iznenadi, kaže za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović i dodaje da bi više iznenadilo da je odluka većine bila drugačija i da je jednom vlast stala na stranu građana i zakona i pokušala očuvati dignitet Narodne Skupštine.
– Poruka koja je poslata građanima nije nova, jer im se ona od vlasti šalje svakodnevno. Vlast je kreirala paralelnu stvarnost u kojoj na jednoj strani nema ni reda, ni zakona, ni konkursa, i u kojoj se ljudi koji se nalaze unutar sistema mogu ponašati bukvalno kako žele, a na drugoj, stvarnost u kojoj žive obični građani, koji jedva sastavljaju kraj s krajem i koji i te kako prolaze sve konkurse i kojima uvijek fali jedan papir ili ne zadovolje potrebne kriterijume, iako nerijetko imaju i jače kvalifikacije od potrebnih – kaže Kuzmanović.
Što se tiče institucija, smatra da je po srijedi dugogodišnje urušavanje istih, a primjer Todora Velikog je samo jedan u nizu.
 
– Kada sagledamo sve ovo, onda postaje potpuno jasno zbog čega ministri, direktori i ostali funkcioneri svoje diplome kriju kao zmija noge i zbog čega se gnušaju zakona o provjeri diploma, ali i drugih propisa koji bi uveli reda u zapošljavanje u javnim ustanovama i institucijama – zaključio je Kuzmanović.
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1