fbpx

Culum

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) pozvao je Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića za imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), prenosi agencija Fena.

Iz TIBiH podsjećaju da je Ćulum, kako je saopćeno, bio na čelu policije bh. entiteta Republika Srpska u periodu kad je ta institucija bila suočena s ozbiljnim optužbama za pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Građani Banje Luke, dodaju, prijavili su ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama slučajeve maltretiranja u policijskim prostorijama, upotrebu prekomjerne sile i neprofesionalno ponašanje više policijskih službenika, naročito prema građanskim aktivistima.

"Istovremeno, suprotno međunarodnoj praksi i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banjoj Luci za određenu grupu ljudi, zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u tom gradu po zahtjevu više građana", navode u saopćenju.
I TIBiH je podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi s policijskim ovlastima, a što je sve bilo usmjereno protiv članova grupe "Pravda za Davida" i drugih građana Banje Luke koji su prepoznati kao oni koji podržavaju rad te grupe.

"Smatramo da imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e, ili institucije u čijem je mandatu borba protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala, vodi samo ka daljnjem urušavanju povjerenja građana u organe vlasti i u njihovu opredijeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciji", navode iz Transparency Internationala BiH.

"Pozivamo Vijeće ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za provođenje zakona imenuje lice protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda."

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4