fbpx

mocart

Jedan od najvećih kompozitora svih vremena Volfgang Amadeus Mocart umro je 5. decembra 1791. godine - bio je genije i muzički virtuoz.

Bio je "čudo od djeteta": u šestoj godini napisao je prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom "Jednostavna prevara".

Napisao je oko 600 djela - opera, simfonija, koncerata za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, gudačkih kvarteta, sonata za klavir i za violinu, kantata, misa.

Najpoznatija Mocartova djela su opere "Figarova ženidba", "Čarobna frula", "Otmica iz Saraja", "Don Đovani"...

Simfonije: "Hafner simfonija", "Lincerska simfonija", "Praška simfonija", "Simfonija u ge-molu", "Jupiter simfonija", misa "Rekvijem", kvintet sa klarinetom "Mala noćna muzika"...

Mocart je sa tri godine svirao klavir, a sa pet i klavir i violinu kao profesionalac. Sa samo šest godina svirao je pred kraljem. Napisao je pola svih svojih simfonija između osme i 19. godine. Mocart je mogao da zapiše muziku koju je čuo prvi put i to bez ijedne greške. Sjedočanstva govore da je lakše pisao muziku nego riječi.

Svoju prvu simfoniju napisao je sa samo osam godina. Bio je tenor i pisao je lijevom rukom. Postao je veoma slavan tek poslije smrti, a njegova žena spalila je mnoge njegove bilješke.

Mocart je volio životinje i imao je puno ljubimaca - psa, konja, kanarinca, mačku... Poslije preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč bio je okružen spletkama zavidljive i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i finansijski je krahirao.

Jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena sahranjen je u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici u Beču.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4