fbpx

uz pomoc ove aplikacije mozete izbjeci dijelove sarajeva u kojima je zrak najzagadeniji

UN-ov program za okoliš (UNEP) kreirao je aplikaciju “Sarajevo Air” koja treba pomoći građanima da izbjegavaju dijelove Sarajeva u kojima je zrak najzagađeniji. Aplikacija je posebno namijenjena šetačima i biciklistima.

Aplikaciju su izradili stručnjaci Istraživačke grupe za okoliš s koledža King u Londonu. Aplikacija izračunava rutu između dvije tačke gdje se trebate kretati, a gdje je zagađnje zraka najmanje. Ukucavanjem startne i ciljne pozicije aplikacija ponudi dvije-tri opcije.
U aplikaciji su prikazane vrijednosti koncentracije PM, PM10 i PM2.5 čestica, azotnog dioksida i zagađenje ozonom.

UNEP navodi kako su najveći problem loženje drva i uglja za zagrijavanje domova tokom zime, stara vozila koja emituju štetne gasove, zastoj u saobraćaju i industrijska postrojenja. Dodaju kako je problem i to što je Sarajevo okruženo planinama pa su česte guste magle i zbog čega se zagađen zrak zadržava dugo.

“Sarajevo je izabrano za projekt jer ima loš kvalitet zraka, a mobilna aplikacija je kreirana kako bi se podigla svijest javnosti o kvalitetu zraka i pružila informacija javnosti koja im omogućava da donesu odluke uzimajući u obzir izlaganje zagađenom zraku”, rekao je Matthew Billot, viši koordinator u Odjelu za nauku UNEP-a.

Aplikacija je dostupna besplatno za android i Apple uređaje. Ovim se Sarajevo pridružilo mreži gradova “Breathe Life” koje vodi UNEP, Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za klimu i čist zrak. Mreža ima 63 grada posvećena implementiranju potrebnih pravila i zakona kako bi se smanjilo zagađenje zraka.
 

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2