fbpx

1herc voda

MJEŠTANI KOD ULAZA NA DEPONIJU UBORAK/ADNAN DEMIĆ

Mještani sjevernog dijela Mostara poručuju da će kapiju deponije čuvati sve dok ne dobiju rok za ispunjenje zahtjeva koje su u ponedjeljak objelodanili

Dio stanovništva naselja Vrapčići i Kuti-Livač, smještenih uz Uborak, proveo je noć sa ponedjeljka na utorak uz kapiju ove mostarske deponije. Tamo su bili i jučer, i dalje u namjeri da spriječe dovoženje otpada s brojnih lokacija u Hercegovini. Prvog dana svoje časne misije, oduprli su se i službenicima MUP-a HNK-a, koji su namjeravali omogućiti istovar teretnih vozila u krugu Uborka. Kažu i kako neće odustati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi ili dok im se ne daju konkretni rokovi za njihovo ispunjenje. Pozivaju i sugrađane iz svih dijelova Mostara da im se pridruže, jer je kako kažu, to je i njihov problem.

Ozbiljan protest

- Neka dođu. I oni piju vodu koju pijemo i mi. Ovo je problem za kompletan Mostar i Hercegovinu. Ispada da, prvi ja, trujem i sebe i svoje najbliže sa onih 12 KM koliko izdvajam za taksu za otpad. Ovo je i žalosno i smiješno, poručio je stanovnik Livča Edin Šetka.

Očekuje i da se makar neko iz Gradske uprave pojavi pred građanima koji uprkos visokim temperaturama, dane provode ispred ulaza u deponiju. Naši jučerašnji napori da dobijemo reakciju iz federalnog Ministarstva okoliša ili Gradske uprave, nažalost, nisu urodili plodom. U Ministarstvu su nas ljubazno zamolili da upit pošaljemo putem e-maila, kazavši da bi odgovor mogao stići sutra (danas). Gradonačelnik Ljubo Bešlić, pak, kaže da se iz Gradske uprave niko neće oglašavati sve dok se ne objelodane nalazi struke, uz tvrdnje da se u Mostaru svjesno proizvode politički nemiri. Stranke opozicije, s druge strane, podržavaju građane na sjeveru Mostara. Amna Popovac (Naša stranka) u ponedjeljak je u tri navrata iz starog dijela grada putovala ka sjeveru.

- Ovo je konačno ozbiljan protest, nakon brojnih neorganizovanih koji su bili osuđeni na propast. Mještani u tim naseljima konačno su dobro organizovani i sigurna sam da će istrajati, kaže ona.

Ističe i da problem Uborka nije samo problem Mostara već i problem cijele Hercegovine.

- Neretva nosi sav taj otpad ka Čapljini, odnosno štetne materije koje su neminovno ispuštene u rijeku. Stanovništvo dolje pije tu vodu. Bojim se da se otišlo predaleko. Vjerujte mi, u dilemi sam gdje da potražim povrće koje bih konzumirala. U narod je ušao strah, navodi Popovac.

Oglasio se i Gradski odbor Demokratske fronte Mostara.

- Alarmantno zvuči podatak da je u Mostaru svake godine za sto posto veći broj oboljelih od kancerogenih bolesti. Znakovita je, ali i neshvatljiva šutnja gradskih vlasti, pa iz Gradske uprave još nemamo relevantne informacije o stvarnom uticaju otpadnih materija na zdravlje građana, poručili su.

Rješenje inspekcije

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove jučer su počeli nadzor na postrojenju otpadnih voda u južnom dijelu Mostara. Oni će i tokom današnjeg dana biti na terenu, kada bi trebali uraditi detaljnu analizu dehidriranog mulja na prečistaču, odnosno analizu vode prije i poslije prolaska kroz kolektore. Donijeli su i rješenje kojim je naložena zabrana odlaganja animalnog i opasnog otpada na deponiju Uborak.

(Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5