fbpx

1nerade

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobiće izuzetno visoke plate za januar 2019. godine, uprkos tome što u ovom mjesecu nisu uradili baš ništa.

Tokom januara nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma, koji ima 42 člana iz 14 političkih stranaka.

Da postoji posao za koji dobijate ogromnu platu, a ne morate da radite ništa pokazuje slučaj domaćih parlamentaraca. Njima ne smeta da naplate svoj nerad. Iako u januaru nisu održali nijednu sjednicu, na račun im se uplaćuje oko 4.000 maraka ili oko 4,5 prosječnih plata “običnih” radnika.

“Nije to u redu, izabrali smo ljude da nešto da rade. Treba je zaraditi”, poručuju građani.

Nažalost, ovakvo ponašanje parlamentaraca nije od juče, ali građane to kao da ne dotiče, smatra politički analitičar Ivana Marić.

“Dozvoljavamo im to, biramo opet one političare koji ništa ne rade i dozvoljavamo im da nas naredne četiri godine povlače za nos. Jednostavno, nemamo tu svijest da je njihova plata od 5.000 KM pa naviše, zavisno od staža i svih ostalh beneficija”, kaže politički analitičar Ivana Marić.

Tokom januara 2019. godine zasjedao je samo Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Do sada je održao dvije radne sjednice, na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plate, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično. Zabavili su se opet samo sobom, a ne i građanima.

“ U normalnim državama oni bi radili nešto van toga, pripremali se za sjednice, razgovarali sa građanima, međutim, kod nas to nije slučaj”, dodaje Marićeva.

“Ako poredimo plate naših poslanika na državnom nivou sa platama poslanika u Skupštini Srbije ili u Saboru Hrvatske, koji zakonodavstvo donose za čitavu državu, znači imaju daleko više posla, jer kod nas veliki dio zakona donose i entiteti, a treći dio zakona donose kantoni u FBiH. To je samo dokaz da je politika vrlo privlačna, jer nigdje drugo nema da ne radite, a da nešto zaradite”, kaže Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Političke nesuglasice parlamentarcima ne predstavljaju nikakvu prepreku osim, kako stvari stoje, onda kada treba da riješe svoj radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini, te na taj način počnu primati enormno visoke plate iz osiromašenih džepova građana.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31