fbpx

1koalicija

Nekoliko zapadnih diplomata i stranih lobista uključeno je u formiranje trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj koji bi činili PDP, DNS i NDP.

Novinarski izvori otkrivaju da je već mjesecima aktuelna priča o formiranju “alternativnog” političkog saveza u Srpskoj, koji ne bi pripadao dvjema najvećim koalicijama predvođenih SNSD-om i SDS-om. Ovakav scenario je aktuelan, kažu, u uticajnim međunarodnim krugovima.

– Priča o formiranju trećeg bloka u Srpskoj, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju evropsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije – tvrde sagovornici.

Alternativa

Da tvrdnje izvora nisu bez osnova potvrđuje potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović, koji je još prije nekoliko mjeseci najavio mogućnost formiranja novog političkog saveza u RS, piše EuroBlic.

– Očigledno je da postoji potreba za stvaranjem neke nove političke opcije koja bi predstavljala alternativu tzv. ljevici, koju predvodi SNSD, i desnici na čelu s SDS. Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Vjerujem da bi ta priča mogla da se realizuje čak i prije izbora, a ako ne tada, onda sigurno poslije izbora – kaže Krsmanović.

Marić: Ne vjerujem u tu priču

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da ne vjeruje u mogućnost skorašnjeg formiranja nekog novog političkog bloka u RS koji bi mogao da se ravnopravno nosi sa dvije najveće koalicije.

– Ako neko ima namjeru da ruši aktuelnu vlast u Srpskoj, ne vidim kako to može da učini formiranjem nekog trećeg bloka umjesto da se pravi jedan veliki opozicioni. Mislim da od te priče nema ništa i da su to samo nečije projekcije i želje – kaže Marićeva.

EuroBlic

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1