fbpx

Banjalučka pivara

foto: banjaluckapivara.com

Iako se u Banjalučkoj pivari hvale zapošljavanjem velikog broja radnika, prava istina je da su prethodno dugogodišnjim radnicima podijelili otkaze i na njihova mjesta zaposlili druge ljude.

autor: Jelena Jevđenić

Direktor, koji se, kako u mnogobrojnim javnim nastupima voli da kaže, „ponosi radnicima pivare“, o otkazima koje je podijelio, narvno, ćuti.

„Uprkos padu prometa i prihoda, Pivara ne prestaje da brine o svojim zaposlenima i s tim u vezi donela je odluku da usled pandemije, neće biti otpuštanja niti smanjenja plate niti jednom od svojih zaposlenih radnika“, izjavio je ovo Ilija Šetka, generalni direktor Banjalučke pivare, u martu ove godine.

Ipak, oko trideset starih radnika je u godini krize izazvane pandemijom Korona virusa, dobilo otkaze, a na njihova radna mjesta su zaposleni novi ljudi. Vodeći se pravnim politikama, Šetka je mijenjao resore i tako i radnike, iako su opisi poslova u suštini ostali isti.

Ilija Šetka je na mjesto generalnog direktora Banjalučke pivare, došao 30. oktobra 2019. godine. Već početkom 2020. godine počela su otpuštanja radnika, a prvi je bio prodajni tim koji je otpušten i zamijenjen novim. Dalja otpuštanja radnika nastavila su se i u ovoj godini.

IlijaŠetka2 izvršnitim

Ilija Šetka, Generalni direktor Banjalučke Pivare foto: banjaluckapivara.com

Zatim su otpušteni svi radnici obezbjeđenja koji su potom zamjenjeni uslugama kompanije Sector Security. Otpuštena su i djeca poginulih boraca, nekadašnjih radnika Banjalučke pivare.

Krajem 2020. godine mediji su pisali da je „Banjalučka pivara“ povećala broj radnih mjesta.

„Veoma sam ponosan na radnike Pivare, koji su zaslužni za uspešno poslovanje i rast naše kompanije i pored okolnosti koje je u ovoj godini prouzrokovala pandemija. Bez obzira na pad tržišta piva od preko 20%, uspehom novog “Banjalučkog piva”, te rezultatima koje smo napravili sa Nektarom na tržištu Srbije, godinu završavamo sa 3 miliona KM većim prihodom i 20 radnika više nego prethodne godine”, izjavio je Ilija Šetka dok su stari radnici bili primorani da potpisuju sporazumne prekide radnog odnosa.

Zbog ovih medijskih naslova, jedan dio otpuštenih radnika se javilo u našu redakciju, ogorčeni polu-istinitim informacijama. „U javnosti se stekao utisak da je pivara zaposlila nove radnike i proširila radni program, dok smo zapravo mi dobili otkaze i zamjenjeni tim radnicima koje Šetka spominje kao nove zaposlene“ kazao je ovo za Impuls jedan od radnika koji je dobio otkaz prošle godine.

Prema saznanjima Impuls portala, otkaz je dobila i radnica koja je bila na bolovanju. Radnica koja se borila sa kancerom i koja je radila sve vrijeme karantina proglašena je tehnološkim viškom. Pokušali smo stupiti u kontakt sa pomenutom radnicom, međutim, zbog zdravstvenih problema nije mogla da komentariše naša saznanja.

Među otpuštenim radnicima Banjalučke pivare ima i radnika kojima je ostalo dvije – tri godine do ispunjenja uslova za penziju. Kako Vlada RS finansira taj jaz, ovo će ići po džepu građana RS.

U junu 2020. godine, tadašnji gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, posjetio je Banjalučku pivaru i govorio o pomoći ovom preduzeću, dok su tada radnici već bili otpuštani. Tada su plasirali novo pivo, i prema riječima direktora Šetke, plasirali su proizvod koji je inspirisan gradom Banjalukom, ali i i starim receptima jer je "Banjalučko pivo" postojalo prije nekoliko decenija, dok je u isto vrijeme otpuštao radnike koji su decenijama prije njega radili u ovoj firmi.

Ogorčeni radnici ne kriju nezadovoljstvo ovim činom i već se u Banjaluci priča o ovim otkazima i komentariše na drštvenim mrežama.

 148669869 460391871998751 9195400243671027220 n

foto: FB screenshot

Međutim, u javnom prostoru o ovom nema ni riječi. Ako uzmemo u obzir otpuštanja radnika u vrijeme kovida-19 iz ekonomskih razloga, gdje se mali privrednici nisu mogli snaći u ovom kolapsu, otpuštanje radnika Banjalučke pivare ne bi bilo ništa drugačije da na njihova radna mjesta nisu zaposleni drugi, novi radnici.

Otpušteni radnici su radili u finansijsko informatičkom centru, prodaji, marketingu, obezbjeđenju.

Iz sindiakta kažu da ne znaju tačan broj otpuštenih radnika, jer po Zakonu o radu, ako broj otpuštenih radnika ne prelazi 10% poslodavac nije dužan da obavijesti sindikat.

Prema riječima predsjednika Sindikalne organizacije Aleksandra Lukića, u Pivari je došlo do reorganizacije posla. „Novi poslodavac, novi način rada, drugi profil radnika. Poslodavac je postupio prema zakonu o radu. Trudili smo se da što manje ljudi dobije otkaze. Neki su dobili nova radna mjesta“, kazao je ovo Lukić za Impuls.

Ipak, oko trideset radnika koji su godinama podizali ovo preduzeće i najpoznatiji banjalučki brend, sada su bez posla. Kažu da je sadašnji direktor za godinu dana otpustio više radnika nego koliko je bivši direktor, Englez, otpratio u penziju. Mire se time da će Pivara ostati Banjalučanima, a da će se direktori mijenjati.

Impuls

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU