fbpx

Krajem septembra ove godine, biće završena izgradnja prve centralne garaže u Banjaluci. Odmah da napomenemo: Ne radi se o "svježoj" informaciji koja bi trebala obradovati vlasnike automobila u ovoj 2016. godini, nego o citatu iz novinskog teksta "Garaža za 108 automobila", objavljenom prije četrdeset i jednu godinu!!!

gostovanje

Pomenuta garaža još se nalazi u naselju Borik, koliko je trenutno u funkciji nismo utvrdili, ali da je 1975. godine njena izgradnja bila itekako aktuelna potvrđuje i činjenica "da  građani naselja Borik su na više sastanka u Mjesnoj zajednici, postavili pitanje, kada će se početi graditi centralna garaža, koja je najavljenja još na početku izgradnje naselja".

"...Razloga za ovu radoznalost je bilo više. Jedni su željeli znati, kada će im automobili biti zaštićeni od kiše i snijega, a drugi su jednostavno željeli bar malo mira ispod prozora", navodi se u ovom tekstu, gdje autor iz razgovora sa direktorom Samoupravne interesne zajednice za stanovanje doznaje da je izgradnja počela u aprilu, odnosno da su "investitori izgradnje vlasnici stanova koji su prilikom kupovine stanova dali učešće za izgradnju garaža, a oni će ujedno, biti i korisnici, odnosno imaće pravo učešća na licitaciji".

Tako je donekle bio riješen problem za parkiranje u naselju Borik, čija je izgradnja počela nakon zemljotresa 1969. godine, odnosno početkom sedamdesetih godina. Tako su stanovnici Borika rješavali problem parkinga, a autor teksta još navodi kako će se "u Banjaluci graditi još četiri ovakva objekta, i to u centru, kod kina Kozare, u naselju Starčevica, i u Boriku, na uglu Save Kovačevića i Beogradske ulice."

I dok je garaža za 108 automobila u Boriku, u to vrijeme bila "hit", u centru grada tražilo se mjesto više, vlasnici domaćih automobila, uveliko su zauzimali mjesta "gostujućim"!

gostovanje1

Reporteri sa gradskih ulica zabilježiše:

„Da bi novoizgrađeni i veoma moderni hotel Bosna, postao ono što se od njega očekivalo, morao je uz sve ostalo i da osigura i svoje parkiralište za vozila gostiju. Zbog toga je, kao što je poznato zatvoren dio Štrosmajerove ulice za javni saobraćaj i rezervisan isključivo za vozila hotelskih gostiju..." Ali, međutim "umjesto da se smjeste automobili gostiju koji su ovdje odsjeli, očigledno je da na parkingu gostuju automobili domaćina, Banjalučana...Dokle?!....konstatovao i upitao se autor teksta "Gostovanje domaćih".

Četrdesetak godina poslije u Banjaluci mjesto za parkiranje ponekad je ravno dobitku "binga" na lotu. Svakim danom, u svakom pogledu na ulicama je sve više automobila, prostora za parking sve je manje, pa sada pomalo i nadrealno djeluje priča o garaži za 108 automobila.

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU